La meva llista de blogs

2 de maig 2011

Butllofes

No puc ni caminar. M'ha sortit una butllofa a la planta del peu que em fa molt mal, conseqüència de la caminada d'ahir, Vic-Olot de 49,9 Km. Adjunto una informació que pot ser d'interès general:

Les butllofes que es produeixen per fricció (p.ex. després d’una llarga excursió a peu, o les que surten a les mans després de treballar) no són gaire diferents de les produïdes per cremades. La capa externa de la pell se separa de la interna, i l’espai que queda entremig s’omple de líquid. Al cap d’uns dies, el líquid acumulat es reabsorbeix i la capa externa cau, apareixent una pell nova a sota.

Què fer: Quan la zona de pell sotmesa a fricció comença a posar-se vermella i es noten les primeres molèsties, és el moment d’actuar, abans que surti la butllofa. Cobreix la zona amb un apòsit especial per a butllofes (de venda en farmàcies). Si no en tens a mà, cobreix-la amb una Tirita o amb una gasa subjecta amb esparadrap.

Si ja ha sortit la butllofa, no la rebentis. Cobreix-la amb vàries gases subjectes amb esparadrap per encoixinar-la.

Si la butllofa ha rebentat sola, cal desinfectar bé la zona i cobrir-la després amb apòsits antisèptics per evitar la infecció.

Quan cal anar al metge: Si la butllofa fa molt mal i impedeix caminar, el metge pot rebentar-la fent servir instrumental completament estèril, i extreure el líquid de dins. Després es cobrirà la zona amb apòsits antisèptics.

Què no fer: Quan es trenca la capa externa de la butllofa, surt el líquid de dins i deixa al descobert una capa de pell immadura que s’infecta amb facilitat. Per això no s’han de punxar les butllofes, i si han rebentat soles, cal prendre mesures per evitar la infecció.

Mesures preventives: Per evitar que et surtin butllofes, sempre que treballis amb eines protegeix-te les mans amb guants o benes. Si veus que les mans et comencen a suar, treu-te els guants, eixuga’t bé la suor, i si pots empolsina-te-les amb pols de talc o de magnèsia abans de seguir treballant.

En quant als peus, hi ha dues coses que cal evitar: la humitat i les arrugues. Si planegeu fer una ruta caminant, no estrenis botes de muntanya el mateix dia; porta-les durant dues setmanes abans de marxar, perquè es vagin estovant i agafant la forma del peu. Per caminar amb botes són adequades unes mitges gruixudes de trekking o bé uns mitjons gruixuts de cotó col·locats sobre uns de prims de niló; és molt important que no quedi cap arruga, perquè et faria sortir una butllofa (vigila que els mitjons no se t’abaixin mentre camines). Mantingues els peus secs i ben curats; la humitat et produirà butllofes; quan feu un descans aprofita per treure’t les botes i ventilar els mitjons.

3 comentaris:

Luigi ha dit...

Hola Mariona,

Per les butllofes és "mano-de-santo" els Compeed, sobretot quan encara no s'ha format la bossa

Que sigui lleu!

Jaumegrimp ha dit...

Hi si t'ha sortit la butllofa i has de continuar sí o sí, llavors el Compeed és molt útil, ho comento per experiència, però cal retallar la pell de la butllofa amb cura i netejar la ferida resultant. Llavors aplicar directament el Compeed a la nafra. Important haber escalfat prèviament el Compeed refregant-lo bé amb les mans, així queda més ben adherit. La substància del Compeed du un anestèsic local que fa que la nafra no faci tan de mal!
NO tinc interessos comercials de Compeed! que consti, però a mí m'ha salvat moltes marxes i vacances.

Jordi Prat ha dit...

Un altre fanboy de les Compeed. Es el millor invent, a mi em surten sovint jugant a futbol i com diuen "Mano de santo".

Això si, molt bona explicació per previndre-les.