La meva llista de blogs

23 de febr. 2010

Qui guia a qui?

Lázaro Martínez, de 47 anys, abraça el seu gos Jacint. El català i els seus gossos van ser segons en l'última Pirena. Jacint té 5 anys i es va quedar cec als 2, encara que ha après a suplir la manca de visió amb la resta de sentits.

Gos pigall: Animal que guia o acompanya una persona cega o necessitada.

Bé, doncs per seguir llegint aquesta història poden guardar el diccionari perquè aquí el cec és el gos, que es diu Jacint. I el seu pigall és una persona, que per més inri es diu Lázaro. Tots dos formen un equip professional en les curses de trineus estirats per gossos. Té bon olfacte, bona oïda i memoritza bé les ordres "No porto a Jacint perquè sigui cec i em faci pena, ho faig perquè és un crac i s'ho ha guanyat. Demostra que un animal cec no ha de ser sacrificat", explica Lázaro, segon en la passada Pirena (modalitat de nòrdics) i guanyador el 2009. Jacinto té cinc anys i es va quedar cec als dos, però va aprendre a suplir la manca de visió: "Té bon olfacte, bona oïda i memoritza bé les ordres. A més, és un gos que mai es cansa de tibar. És com si pensés 'si s'assabenta que sóc cec, no em deixarà córrer' i mai vagueja com fan altres gossos ". Té un soci fidel Jacint també compta amb el suport d'en Sirius, un altre husky siberià que corre al seu costat en el trineu de Llàtzer: "Es compenetren molt bé. Sirius li indica quan i com ha de girar i Jacint confia plenament en ell. També l'avisa si hi ha forats o troncs al camí. He col.locat a altres gossos al seu costat, però l'equip no ha funcionat tan bé". La neu tova el desorienta una mica. Només quan el terreny és molt desigual li toca descansar a Jacint: "La neu tova el desorienta una mica. Llavors poso a altres gossos perquè tampoc és qüestió de putejar l'animal". No serà per candidats, perquè Lázaro conviu amb 38 huskies de pura raça siberiana: "Visc en una caravana prop de la Molina, al Pirineu Català. Vaig comprar un petit terreny i allà em dedico a criar gossos de competició. És gairebé una filosofia de vida perquè mai pots marxar de vacances: porto dos anys sense veure el mar!". Un gos respectat, Jacint no té problemes per conviure amb tant company caní: "Entre ells s'estableixen jerarquies i gairebé mai es barallen. A Jacint el respecten molt".

Font: 20 minutos 23/02/10

2 comentaris:

XTB-XAVI ha dit...

Mariona....excel.lent post...visqua la grandesa de la VIDA en majúscules...hem d´aprofitar la loteria que ens ha tocat viure!!
Una abracada desde Tokyo!

¨XTB¨ Xavi.

liki ha dit...

n'hauriem d'apèndre molt dels animals...