La meva llista de blogs

22 de jul. 2011

Paleodieta

Us adjunto una entrevista molt interessant que va sortir publicada fa uns dies passada a la revista digital etselquemenges. Cada vegada hi ha més persones, fins i tot esportistes, que s'adonen dels beneficis de la paleodieta.

Xesc Terés, ultrafondista

"He canviat les barretes energètiques per una compota de poma i orellanes".

És l’home del moment. Fa poques setmanes que ha tornat d’Austràlia on ha corregut 520 quilòmetres en 54 hores a través del desert i amb 9 quilos a l’esquena. Ha quedat quart i només hi havia 24 aspirants. L’ultrafondista (Sabadell, 1967) és un exemple per a molts corredors de curses de llarga distància. Ara, la seva nova forma d’alimentar-se, també està canviant els paradigmes de l’esport d’alt rendiment. Ens trobem a la botiga Vertic de Barcelona, especialitzada en material i roba de muntanya. És important que llegiu aquesta entrevista entenent que aquest és un cas extrem d’un esportista d’esforços també molt extrems.

He sentit a dir que menges moltes orellanes i compota en competició. On comença tot? Fa 28 anys que competeixo. Sempre m’havia trobat bé i menjava com qualsevol esportista que entrena dur: gels amb cafeïna, glucosa, hidrats de carboni a dojo i menjava molt perquè després ho cremava. L’any 2009 vaig tenir un any horrible. Vam haver d’acomiadar gent de l’empresa (responsable de la filial a Espanya de l’empresa italiana Spring 85), al meu pare li van diagnosticar càncer, a la meva filla li van detectar un problema al sistema immunitari i jo, a sobre, no m’acabava de trobar bé, havia tingut algun tall de digestió en alguna cursa, etc. I vaig pensar: he de canviar alguna cosa a la meva vida i tinc clar que no renunciaré ni a la feina, ni a la família, ni a córrer. I vaig optar per canviar l’alimentació. De fet ja havia entrat en contacte amb coneguts que defensen que ens hem d’alimentar com l’home s’alimentava a l’època del neolític…

Si, la dieta paleolítica. La conec. Hi ha uns nois que conec, fisioterapeutes, alguns són de Girona, que la promouen... És amb ells amb qui estic en contacte i em passen algunes pautes. Tot i així m’he informat molt, he llegit de tot i he acabat fent-me una pauta a mida.

Esmorzar fruita m’ha canviat la vida!

Com és aquesta pauta? El canvi més increïble que jo he notat respecte a la manera com m’alimentava abans és l’esmorzar. Des que esmorzo fruita, només fruita, sóc un altre.

Et lleves i menges fruita i després entrenes? No. Ara mateix me’n vaig a córrer en dejú i després menjo la fruita. Abans era incapaç de fer-ho però ara em sento enèrgic, despert.

Per què esmorzes fruita? Perquè una de les coses que he llegit i que trobo que té molt sentit comú és que la màquina, el cos, ha d’eliminar residus i sabem que els eliminem al matí. Ho veiem amb l’orina que és més concentrada, l’alè, la saliva… I l’activitat que més energia consumeix és la digestió. Per això menjo un aliment que no intoxiqui el cos en el moment que està desintoxicant-se i que, a més, sigui molt fàcil de digerir. Ah! Per cert, jo no estic gens d’acord amb aquella teoria que diu esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre. Gens! I tornant a la fruita, l’aigua embotellada no conté tots els enzims que sí que té l’aigua de manantial i la fruita conté aigua, enzims i és fàcil de digerir. Ho té tot! Jo em trobo infinitament millor des que començo el dia així. M’ha canviat la forma del cos i tot i a nivell mental noto una rapidesa extraordinària, serenitat, equilibri…
 
Tot i així hi ha gent que si menja molt cru -fruita, amanides- té dificultats justament per digerir...Ja. a la meva dona li passa. Això de la fruita em serveix a mi, és clar i, a més, la fruita conté molt sucre i jo, és clar, el cremo ràpid perquè faig molt molt esport.

Quant? Quantes hores corres a la setmana? 15 hores de mitjana que poden arribar a un màxim de 35. Com a mínim, 9 hores segur.

Tinc la sensació que menges menys que la majoria i entrenes el triple que la majoria... Si si. És que estem sobrealimentats, estem malcriats. Tenim recursos suficients i no necessitem menjar tot el que mengem.


Parlem de suplementació natural. Explica'm què prens i per què ho prens. Ho prenc per suplir les carències que el menjar no pot donar. Prenc extres de minerals, proteïnes, aminoàcids per frenar el meu desgast articular, com el Vitanadh de la casa Vitae. No m’ajuda a rendir més sinó a recuperar millor l’organisme per trobar-me millor. També prenc Vibracell, un concentrat de 40 fruites, verdures i plantes. És més còmode prendre una pastilla que menjar-me 12 kiwis! Durant les curses també prenc alguna pastilla d’aminoàcids, suplements de multiminerals, glutamina, alguna pastilla de sal.

I què menges durant una cursa? Al matí una infusió i una compota de poma liofilitzada -la majoria del menjar està deshidratat perquè no pesi a les motxilles dels corredors en curses d’autosuficiència-. Durant la cursa menjo orellanes o una barreta de fruites. Quan acabo la cursa em prenc un batut concentrat de proteïnes, menjo una mica de pernil o arròs amb poma o una sopa miso i dormo entre una i dues hores de migdiada. I a l’hora de sopar em prenc un sobre liofilitzat de patata amb carn o verdures amb pasta o pasta amb carn. I sopo a les 18’30h. A les 8 me’n vaig a dormir i em llevo a les 5.

I quan no estàs competint, com t'alimentes? He reduit molt els hidrats de carboni i he augmentat molt la proteïna seguint els paràmetres de la dieta paleolítica. Començant pel matí, al cap d’una hora d’haver menjat la fruita que dèiem abans, em prenc un cafè. Dino amanida i proteïna: peix millor que carn. Menjo amanida amb arròs o pasta tres dies a la setmana i les verdures estan presents sempre a tots els àpats. No menjo llegums i he eliminat el sucre blanc però tinc la sort que tampoc m’agrada. Ah! Hi ha dies que faig un semi dejú.

Ets diferent a tots els esportistes vaja. I les barretes energètiques i els gels de cafeïna? Els has abandonat? Això és el que venen moltes botigues d'esports d'alta competició...Si. Això ja no ho prenc. No ho necessito. S’estan trobant noves fórmules d’alimentar-se i suplementar-se per esportistes. És el que està venint i en un futur, vindrà molt més.

La paleodieta: Està basada en la premisa que els humans moderns estan genèticament adaptats a la dieta dels seus avantpassats paleolítics i que la genètica ha tingut pocs canvis des de l’aparició de l’agricultura i per tant està formada per verdures, fruites, carn magra, peix i fruits secs i exclou els cereals, llegums, productes làctis, sal, sucre refinat i olis processats. Justament els professionals d’etselquemenges defensem la ingesta de cereals integrals i llegums i que es justifica, seguint la premisa dels avantpassats, perquè la majoria de les nostres dents (20 molars i premolars) estan fetes per moldre i triturar i, per tant, més de la meitat de la nostra dieta ha d’estar basada a moldre grans ( cereals), llavors i llegums. Els 8 incisius són per tallar verdura, vegetals i fruita i els 4 restants són canines -les peces punxagudes- i serveixen per desgarrar carn, és a dir, la carn hauria de suposar un 12% de la nostra piràmide nutricional.
I no passes gana? A vegades sí i la panxa em fa uns sorolls! I en competició també i m’ha arribat a fer mal l’estómac de tanta gana.

20 de jul. 2011

Compraria skis de muntanya


Com ja sabeu l’any passat vaig descobrir l’esquí de muntanya. És una activitat que enganxa. L’entorn en què es desenvolupa, la satisfacció d’assolir un cim, el lliscar després per on t’ha costat un esforç pujar, els increïbles paisatges, la llum, el sol... tot un aglomerat de sensacions que et fan gaudir de valent.

I ja sé que ara no toca parlar d’això jajajja però com que sóc molt previsora i de cara a la propera temporada de neu, compraria tot l’equip, de segona mà, bo, bonic i bé de preu:

- Botes: mida 27,5 – 28
- Esquís: 1,65 - 1,75 m
- Pells, ganivetes, etc...

Enviar propostes a: mariona22222@hotmail.com

16 de jul. 2011

Plateau de Beille


I demà cap a Plateau de Beille a gaudir del Tour!!!!!!!!!!!

11 de jul. 2011

Quants corredors sobreviuran aquest Tour?


Aquests dies es comenta que el Tour realment començarà aquesta setmana, quan arribin les etapes de muntanya. I fins ara què han fet? Els he estat veient cada dia i crec que s'han fotut unes pallisses impressionants. Han anat cada etapa a un ritme altíssim. En el ciclisme cada dia es va més ràpid.
Els admiro perquè són els millors entre els millors.....
Els admiro perquè entrenant es juguen cada dia la vida a la carretera.....
Els admiro perquè saben portar el cos fins al límit......
Els admiro perquè saben patir......
Els admiro perquè segueixen tan si plou, com si neva, com si fa fred o calor......
Els admiro perquè continuen tan si estan bé com si han caigut mil vegades......
I només faltava que ahir un cotxe de la televisió francesa provoqués una nova caiguda.
Això ja és el súmmum...

Només és la meva modesta opinió. N'hi ha altres que escriuen molt més bé sobre el tema.

2 de jul. 2011

Al Tour sense ingerir carn ni ous

David Zabriskie (Garmin-Cervélo) va anunciar la seva conversió a vegetarià a finals de l'any passat i està disposat a completar el Tour sense consumir cap tipus de carn, ous ni productes lactis. Vol seguir un pla nutricional alternatiu per recuperació muscular i per la pèrdua de proteïnes i calories.


David Zabriskie es un ciclista estadounidense que a partir del sábado, cuando comience el Tour de Francia, se convertirá en el primero en tratar de correrlo con una dieta casi "vegana": sin carne, huevos ni nada que proceda de un animal, salvo un par de piezas de salmón a la semana.

Jamas había concitado tanta atención antes de una carrera. Zabriskie ya ha terminado el Tour tres veces (en dos abandonó), pero ésta es la primera que se dispone en la línea de salida de la carrera por etapas más importante del mundo desde que se hizo "vegano" a fines del año pasado.

Zabriskie, que ha ganado etapas en las tres grandes vueltas por etapas (Tour, Giro de Italia y Vuelta a España), se propone hacer los casi 3.500 kilómetros de la ronda francesa sin el aporte de proteínas, hierro y demás de la carne y el huevo.

"Nunca había prestado tanta atención a esas cosas como ahora. Probablemente ingiera más proteínas y hierro ahora que cuando comía carne", comenta el ciclista en su página personal en internet.

Carne y pasta: En pleno mes de julio, en el tórrido verano continental francés, un ciclista en el Tour consume de unas 7.000 a 10.000 calorías al día (por las hasta 2.000 que en promedio consume un hombre).

Los ciclistas ingieren todo tipo de barras energéticas y enormes cantidades de pasta y carne para tratar de suplir tan alto gasto. Lo que buscan es proteínas para recuperar la musculatura y hierro para favorecer la producción de glóbulos rojos, encargados de oxigenar los músculos.

El altísimo consumo energético hace que prácticamente nunca consigan suplir lo que gastan, y los ciclistas terminan perdiendo peso.

No son pocos los que no consumen carne roja porque consideran que, al final, requiere demasiada energía para ser digerida. Uno de ellos es, por ejemplo, el español Alberto Contador (tres veces ganador del Tour), quien dijo no comer carne de vaca, aunque por razones bien diferentes.

Zabriskie se enfrenta al reto de que, además, no ingiere "nada de lo que provenga de un animal", como él mismo anunció.

Aunque, como reconoció, hay una pequeña excepción a su carácter de "vegan": se dispone a comer salmón dos veces a la semana para incrementar la absorción de hierro.

¿Por qué se hizo "vegano"? Según explica el propio ciclista en una entrevista con el sitio especializado Peloton, su conversión fue un "proceso gradual que no pasó de la noche a la mañana".

Sus inquietudes vegetarianas comenzaron tras leer sobre la contaminación producida por la industria de la carne y ver películas como "King Corn" o "Food Inc" (documentales sobre el sector de la alimentación en EE.UU.).

Poco después, unos exámenes de sangre revelaron que era el corredor de su equipo, Garmin Cervélo, con más sensibilidad alérgica a diversos alimentos.

"Me recomendaron que eliminara de mi dieta numerosos alimentos que comía, incluida la mayoría de las carnes y los lácteos. El hecho es que había muchas cosas en esa lista", explica.

Así fue cómo comenzó con la eliminación de la carne después los lácteos y "la última cosa que corté fueron los huevos".

"Simplemente creo que es una forma muy saludable de vivir. Ni siquiera me gusta llamarlo dieta, porque no es algo que vaya a parar. Es un estilo de vida".

Vacancesssss!!

Del 2 al 17 de juliol, estic de vacances.......... siiii!!! El planning estarà basat en el binomi muntanya/ platja jajjajajjaja, i és el següent:

Dissabte 2: Platja (l'Escala)
Diumenge 3: Muntanya (Vallter o Núria)
Dilluns 4: Platja
Dimarts 5: Muntanya
Dimecres 6: Platja
Dijous 7: Muntanya
Divendres 8: Platja
Dissabte 9: Altres
Diumenge 10: Muntanya (Matgalls)
Dilluns 11: Platja
Dimarts 12: Muntanya
Dimecres 13: Platja
Dijous 14: Muntanya
Divendres 15: Altres
Dissabte 16: Andorra
Diumenge 17: Olla de Núria