La meva llista de blogs

18 de gen. 2011

Portar l'esport al límit provoca risc d'arítmia i mort sobtada

Un estudi de l'Hospital Clínic conclou que l'esforç intens i continuat genera malformacions al cor. Els experts recomanen exploracions anuals als esportistes que es sotmetin a esforços importants.

Barcelona Un estudi de l'Hospital Clínic, publicat per la prestigiosa revista americana Circulation, demostra que practicar esport de manera intensa durant molts anys incrementa el risc de patir una arítmia. L'hipertrofia del cor es dóna en el 100% d'aquests casos, especialment en el ventricle dret i en les aurícules i, per això, les probabilitats de patir un accident cardiovascular s'incrementen.

L'atletisme, especialment la marató, i el ciclisme són els esports més proclius a provocar anomalies en l'estructura del múscul cardíac. Tot i això, qualsevol persona que practiqui esport de manera molt intensa i s'apropi als seus “límits físics” pot tenir problemes a llarg termini.

Per primera vegada es demostra que l'exercici físic intens i continuat durant molt de temps pot provocar alteracions al cor que, en algun cas, poden transformar-se en arítmies cardíaques i és possible que en la mort sobtada”, ha explicat el director mèdic de l'Hospital Clínic, Josep Brugada, en la presentació de l'estudi fet conjuntament amb el Montreal Heart Institute i la Universitat de Montreal.

Durant cinc anys, els investigadors del Clínic, amb el doctor Lluís Mont al capdavant, han experimentat amb rates de laboratori i els resultats, de moment aplicables a aquests animals, evidencien els riscos.

Brugada recomana exploracions anuals en els esportistes que se sotmetin a esforços importants, però també proves amb certa periodicitat entre la resta d'esportistes, fins i tot nens. L'estratègia preventiva consisteix en passar per un electrocardiograma, per proves d'esforç i per un ecocardiograma.

Una altra de les conclusions de l'estudi és que els efectes són reversibles sempre que no se superi el “límit”. Si la persona cessa en la seva activitat, “el cor restableix les seves funcions normals”, explica el doctor Mont. Però si aquest “límit”, diferent per a cada persona, se sobrepassa, “l'anomalia perdura” i amb ella els riscos derivats.

“Els metges recomanem fer esport”, ha volgut aclarir Brugada. De fet, un estil de vida físicament actiu va associat a una disminució de la mortalitat per malaltia cardíaca en almenys un 30%. “Recomanem fer esport, però no maratons continuades”, ha conclòs.

Font: Diari Avui - 17/01/11

5 comentaris:

Rubén ha dit...

Extrapolar los resultados de las ratas al corazón humano me parece poco riguroso como demostración empírica, no?
No sé, igual es que estoy un poco asustado porque soy de esos que entrenan un poquillo.

Javi ha dit...

Conozco a muchos sobreentrenados... ir siempre a tope tiene que ser malo. Todo en exceso lo es y el deporte no se libra.

Sedentaris.cat ha dit...

Mariona,

Aquesta notícia també es va comentar al Twitter dels sedentaris (@sedentariscat) i volia escriure alguna cosa al bloc.

El tema és seriós ja que, segons com, es pot interpretar de manera equivocada i potenciar encara més el sedentarisme ("fer molt esport és dolent" ...). Suposo que cada cop ens faran/farem més controls però anar sempre al límit tampoc pot ser positiu a llarg termini.

Ferran de Sedentaris.cat

PD: mira que experimentar amb "rates sedentàries" ... és el nostre futur? :-)

Eugeni ha dit...

Hola yo tengo hipertrofia del ventriculo izquierdo a causa del deporte, todos los medicos me han dicho que este tranquilo, hace un tiempo me preocupaba, pero los medicos deportivos, me han comentado que el futbol es mucho mas agresivo para el corazon que el atletismo, ciclismo o triatlon.
Yo por mi parte voy a seguir igual, creo que es mas peligroso fumar o comer grasa,...etc.
¿Este año vas ha hacer ironman? A ver si pones un tema cañero para entrenar.
Un saludo Mariona

Mariona ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris.

Eugeni, en principi aquest any no hi haurà IM. Vaig a buscar algun temasso!