Us adjunto una entrevista molt interessant que va sortir publicada fa uns dies passada a la revista digital etselquemenges. Cada vegada hi ha més persones, fins i tot esportistes, que s'adonen dels beneficis de la paleodieta.
Xesc Terés, ultrafondista
"He canviat les barretes energètiques per una compota de poma i orellanes".
És l’home del moment. Fa poques setmanes que ha tornat d’Austràlia on ha corregut 520 quilòmetres en 54 hores a través del desert i amb 9 quilos a l’esquena. Ha quedat quart i només hi havia 24 aspirants. L’ultrafondista (Sabadell, 1967) és un exemple per a molts corredors de curses de llarga distància. Ara, la seva nova forma d’alimentar-se, també està canviant els paradigmes de l’esport d’alt rendiment. Ens trobem a la botiga Vertic de Barcelona, especialitzada en material i roba de muntanya. És important que llegiu aquesta entrevista entenent que aquest és un cas extrem d’un esportista d’esforços també molt extrems.
He sentit a dir que menges moltes orellanes i compota en competició. On comença tot? Fa 28 anys que competeixo. Sempre m’havia trobat bé i menjava com qualsevol esportista que entrena dur: gels amb cafeïna, glucosa, hidrats de carboni a dojo i menjava molt perquè després ho cremava. L’any 2009 vaig tenir un any horrible. Vam haver d’acomiadar gent de l’empresa (responsable de la filial a Espanya de l’empresa italiana Spring 85), al meu pare li van diagnosticar càncer, a la meva filla li van detectar un problema al sistema immunitari i jo, a sobre, no m’acabava de trobar bé, havia tingut algun tall de digestió en alguna cursa, etc. I vaig pensar: he de canviar alguna cosa a la meva vida i tinc clar que no renunciaré ni a la feina, ni a la família, ni a córrer. I vaig optar per canviar l’alimentació. De fet ja havia entrat en contacte amb coneguts que defensen que ens hem d’alimentar com l’home s’alimentava a l’època del neolític…
Si, la dieta paleolítica. La conec. Hi ha uns nois que conec, fisioterapeutes, alguns són de Girona, que la promouen... És amb ells amb qui estic en contacte i em passen algunes pautes. Tot i així m’he informat molt, he llegit de tot i he acabat fent-me una pauta a mida.
Esmorzar fruita m’ha canviat la vida!
Com és aquesta pauta? El canvi més increïble que jo he notat respecte a la manera com m’alimentava abans és l’esmorzar. Des que esmorzo fruita, només fruita, sóc un altre.
Et lleves i menges fruita i després entrenes? No. Ara mateix me’n vaig a córrer en dejú i després menjo la fruita. Abans era incapaç de fer-ho però ara em sento enèrgic, despert.
Per què esmorzes fruita? Perquè una de les coses que he llegit i que trobo que té molt sentit comú és que la màquina, el cos, ha d’eliminar residus i sabem que els eliminem al matí. Ho veiem amb l’orina que és més concentrada, l’alè, la saliva… I l’activitat que més energia consumeix és la digestió. Per això menjo un aliment que no intoxiqui el cos en el moment que està desintoxicant-se i que, a més, sigui molt fàcil de digerir. Ah! Per cert, jo no estic gens d’acord amb aquella teoria que diu esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre. Gens! I tornant a la fruita, l’aigua embotellada no conté tots els enzims que sí que té l’aigua de manantial i la fruita conté aigua, enzims i és fàcil de digerir. Ho té tot! Jo em trobo infinitament millor des que començo el dia així. M’ha canviat la forma del cos i tot i a nivell mental noto una rapidesa extraordinària, serenitat, equilibri…
Tot i així hi ha gent que si menja molt cru -fruita, amanides- té dificultats justament per digerir...Ja. a la meva dona li passa. Això de la fruita em serveix a mi, és clar i, a més, la fruita conté molt sucre i jo, és clar, el cremo ràpid perquè faig molt molt esport.
Quant? Quantes hores corres a la setmana? 15 hores de mitjana que poden arribar a un màxim de 35. Com a mínim, 9 hores segur.
Tinc la sensació que menges menys que la majoria i entrenes el triple que la majoria... Si si. És que estem sobrealimentats, estem malcriats. Tenim recursos suficients i no necessitem menjar tot el que mengem.
Parlem de suplementació natural. Explica'm què prens i per què ho prens. Ho prenc per suplir les carències que el menjar no pot donar. Prenc extres de minerals, proteïnes, aminoàcids per frenar el meu desgast articular, com el Vitanadh de la casa Vitae. No m’ajuda a rendir més sinó a recuperar millor l’organisme per trobar-me millor. També prenc Vibracell, un concentrat de 40 fruites, verdures i plantes. És més còmode prendre una pastilla que menjar-me 12 kiwis! Durant les curses també prenc alguna pastilla d’aminoàcids, suplements de multiminerals, glutamina, alguna pastilla de sal.
I què menges durant una cursa? Al matí una infusió i una compota de poma liofilitzada -la majoria del menjar està deshidratat perquè no pesi a les motxilles dels corredors en curses d’autosuficiència-. Durant la cursa menjo orellanes o una barreta de fruites. Quan acabo la cursa em prenc un batut concentrat de proteïnes, menjo una mica de pernil o arròs amb poma o una sopa miso i dormo entre una i dues hores de migdiada. I a l’hora de sopar em prenc un sobre liofilitzat de patata amb carn o verdures amb pasta o pasta amb carn. I sopo a les 18’30h. A les 8 me’n vaig a dormir i em llevo a les 5.
I quan no estàs competint, com t'alimentes? He reduit molt els hidrats de carboni i he augmentat molt la proteïna seguint els paràmetres de la dieta paleolítica. Començant pel matí, al cap d’una hora d’haver menjat la fruita que dèiem abans, em prenc un cafè. Dino amanida i proteïna: peix millor que carn. Menjo amanida amb arròs o pasta tres dies a la setmana i les verdures estan presents sempre a tots els àpats. No menjo llegums i he eliminat el sucre blanc però tinc la sort que tampoc m’agrada. Ah! Hi ha dies que faig un semi dejú.
Ets diferent a tots els esportistes vaja. I les barretes energètiques i els gels de cafeïna? Els has abandonat? Això és el que venen moltes botigues d'esports d'alta competició...Si. Això ja no ho prenc. No ho necessito. S’estan trobant noves fórmules d’alimentar-se i suplementar-se per esportistes. És el que està venint i en un futur, vindrà molt més.
La paleodieta: Està basada en la premisa que els humans moderns estan genèticament adaptats a la dieta dels seus avantpassats paleolítics i que la genètica ha tingut pocs canvis des de l’aparició de l’agricultura i per tant està formada per verdures, fruites, carn magra, peix i fruits secs i exclou els cereals, llegums, productes làctis, sal, sucre refinat i olis processats. Justament els professionals d’etselquemenges defensem la ingesta de cereals integrals i llegums i que es justifica, seguint la premisa dels avantpassats, perquè la majoria de les nostres dents (20 molars i premolars) estan fetes per moldre i triturar i, per tant, més de la meitat de la nostra dieta ha d’estar basada a moldre grans ( cereals), llavors i llegums. Els 8 incisius són per tallar verdura, vegetals i fruita i els 4 restants són canines -les peces punxagudes- i serveixen per desgarrar carn, és a dir, la carn hauria de suposar un 12% de la nostra piràmide nutricional.
I no passes gana? A vegades sí i la panxa em fa uns sorolls! I en competició també i m’ha arribat a fer mal l’estómac de tanta gana.