La meva llista de blogs

30 de des. 2009

Banys de contrastos

Banys d’aigua freda o de contrastos per recuperar-se després de l’esforç. Aquesta és la conclusió a la que ha arribat un estudi publicat a International Journal of Sports Medicine. A l’estudi s’han comparat quatre mètodes per la recuperació després de l’esforç: banys amb aigua freda, amb aigua calenta, de contrast i repòs. Els banys d’aigua freda i de contrast són els que millors resultats van donar de cara a la recuperació.

Cal ressaltar que les millores no són estratosfèriques, entorn al 0,1 i el 2% es millora el rendiment després d’aquests banys d’aigua freda, però per competicions que són contínues en dies, tipus voltes ciclistes o entrenaments intensos seguits aquest percentatge és força important.

Sembla ser que el pitjor per recuperar després d’una bona pallissa són els banys d’aigua calenta o el repòs absolut, això té a veure amb el retorn venós i la neteja de metabolits després de l’esforç. En canvi tant els banys d’aigua freda com els banys de contrastos (minut calenta minut de freda, i així successivament) si que milloren notablement la recuperació i predisposen millor a un altre posterior esforç.

Per més detalls dir que a l’estudi les temperatures van ser de 15 graus per l'aigua freda i 38 per la calenta, així que ja sabem després d’entrenar, res d’aigua calenta que més aviat provoca baixades de tensió i a posar la dutxa amb aigua fresqueta.